De senaste åren har löpning blivit enormt populärt och allt fler snör på sig löparskorna och deltar i lopp och löpartävlingar av olika slag. Maria Akraka är en av Sveriges bästa medeldistanslöpare med bland annat 18 SM-guld och två svenska rekord. I sin bok Den magiska milen vill hon ge guidning för den som vill bli bättre på att springa en mil, vare sig man redan håller på med löpning eller vill komma igång.
De senaste åren har Maria Akraka bland annat arbetat med att vara sportkedjan Intersports ansikte utåt, ett arbete som innebar att åka runt och träffa många kunder. I dessa möten fick hon en hel del frågor om löpning som handlade om hur man tränar för att springa snabbare och bättre.
– Jag tog ofta upp hur intervallträning kan hjälpa men jag märkte att flera eftersökte väldigt detaljerade råd. När jag började arbetet med boken såg jag att det inte finns några böcker om löpning som är detaljerade på det sättet över tid. Det är vanligtvis väldigt generella program som sträcker sig över 2-3 månader och ofta är de så allmängiltiga att de blir svåra att ta till sig. Jag ville lyfta fram ett program på olika nivåer som kan användas i flera år.
Mental grund
En annan infallsvinkel som Maria Akraka ville ha med är den mentala aspekten av löpning.
– Det finns en hel del litteratur och tips med bra tekniska råd. Däremot tycker jag att det saknas bra svar när det handlar om hur man ska tänka. Därför såg jag till att involvera en idrottspsykolog i arbetet med boken.
Ofta är det två frågor som många brottas med när det kommer till löpning, berättar hon. Den ena delen är att få tillräckligt med motivation för att antingen börja med löpningen eller för att hålla igång den. Här är det viktigt att försöka hitta en form av kontinuitet. Den andra delen handlar om att våga ta sig utanför sin bekvämlighetszon och utmana sig själv.
För den som är nybörjare och precis ska komma igång kan det vara en god idé att fundera vad målet med löpningen är. Det bästa är att börja med den mentala biten, menar Maria Akraka.
– Ett gott råd är att inte bara slänga på sig ett par löpskor och ge sig ut direkt utan att tänka efter ordentligt först. Varför du vill börja springa, vad du vill uppnå och hur du ska göra för att uppnå det. Det är också bra att tänka över hur du kan förenkla saker i vardagen för att genomföra det. Försök ”kratta gången” för dig själv så att alla hinder undanröjs, annars är det lätt att falla tillbaka på undanflykter.
Morötter och målbilder
Under träningens gång finns det olika metoder och knep att använda sig av. För en del fungerar det bra att hålla igång och helt enkelt ge sig ut i spåret när andan faller på. Andra sätter upp målbilder att ha som morot, ett tydligt mål kan göra att det känns lättare att komma iväg. Det kan till exempel vara en idé att skriva upp sig på ett lopp att träna inför. Ett sätt kan också vara att säga till många i ens bekantskap att man ska springa ett lopp, då kan det kännas mer sporrande eftersom man mer eller mindre ”tvingas” ut.
– Att boka upp sig för att springa med någon kompis är också bra som man bestämmer ett mål med tillsammans. Då blir det svårare att dra sig ur, säger Maria Akraka.
Tänk långsiktigt
Oavsett om du sätter upp ett mål eller vill komma ut i löpspåret regelbundet är det viktigt att ha en långsiktig plan för att lyckas bra med löpningen. Det vanligaste misstaget är att gå ut för hårt och då finns både risk för skador eller att bränna ut sig för fort.
– Många sätter igång kanske lite väl ambitiöst och vill springa fem kilometer på en gång och orkar sedan inte genomföra sin löpträning på längre sikt. Se till att göra ett ordentligt mentalt grundarbete så att det blir hållbart i längden. Ju mer du springer desto modigare blir du med tiden. Du lär dig också att hantera tröttheten mentalt.
Den där magiska milen kan kännas lite skrämmande att uppnå, särskilt för den lite mer ovane löparen. Hur ska man förhålla sig till milen på bästa sätt?
– Börja inte för hårt, var kontinuerlig och metodisk. Sätt gärna upp delmål. Efter sex månaders träning kanske du vill ha klarat fem kilometer. När du väl har klarat av delmålet kommer det kännas lättare att ta sig till milen.
Tips!
Om du skadar dig under löpträningen försök hitta alternativa träningsmetoder. Du kan t e x simma eller styrketräna för att bygga upp strukturer och styrka runt området där du har ont.